Waarom is slaap belangrijk?

Waarom is slaap belangrijk?

Dat slaap belangrijk is, wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook al dat mensen die 5 uur of minder per nacht slapen, een hoger risico lopen op meerdere gezondheidsproblemen naarmate ze ouder worden?

Een groot nieuw onderzoek levert het bewijs dat mensen van 50 jaar en ouder die 's nachts vijf uur of minder slapen een groter risico lopen om meerdere chronische ziekten te ontwikkelen naarmate ze ouder worden, vergeleken met leeftijdsgenoten die een langere nachtrust krijgen. 

Bij degenen van wie de slaap op 50-jarige leeftijd werd gevolgd, liepen mensen die 5 uur of minder per nacht sliepen 30% meer risico om na verloop van tijd meerdere chronische ziekten te ontwikkelen dan degenen die minstens 7 uur per nacht sliepen. Op 60-jarige leeftijd was het risico 32% en op 70-jarige leeftijd 40% hoger.

Ziekten waarvoor een hoger risico bestond waren diabetes, leukemie, coronaire hartziekten, beroerte, hartfalen, chronische obstructieve longziekte, leverziekte, depressie, dementie, mentale stoornissen, parkinson en artritis.

Een ander onderzoek heeft aangetoond dat slaap een herstellend proces is dat onder meer hormonen in het lichaam produceert en reguleert, verklaart Adam Knowlden, universitair hoofddocent gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Alabama. Hormonen regelen zaken als eetlust, stofwisseling, bloeddruk en hartslag, lichaamstemperatuur en het circadiaans ritme. Als het lichaam niet voldoende hormonen produceert door een gebrek aan slaap, zou dat leiden tot chronische gezondheidsproblemen naast zaken als vermoeidheid, lichaamspijn en problemen met de bloeddruk. Een gebrek aan slaap kan ook leiden tot meer ontstekingen, de natuurlijke verdediging van het lichaam tegen infecties of verwondingen. Tijdelijke ontsteking wekt goed om het lichaam te beschermen, maar als het chronisch is, kan het leiden tot meerdere ziekte.

Het is dus erg belangrijk om minimaal 5 uur slaap te krijgen, maar aangezien ruim 60% van de Nederlanders slecht slaapt, is dat niet voor iedereen haalbaar. Gebruik daarom deze tips van ons, voor een betere nachtrust:

  • Stel een consistent slaapschema op. Als je je lichaam traint om elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan, wordt het gemakkelijker om regelmatig te slapen.
  • De slaapkamer moet donker en stil zijn en vrij van huisdieren die de slaap kunnen verstoren. 
  • Vermijd cafeïne, alcohol en grote maaltijden voor het slapengaan.
  • Lichaamsbeweging overdag kan ook leiden tot een betere nachtrust.

 

 

 

Volgende lezen

Vermoeidheid in de overgang - hoe komt dat?
Stemmingswisselingen tijdens de overgang

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.